Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Άθικτοι ή αλλιώς ... περιθωριοποιημένοι


Η διαφορά φυλής, θρησκείας και "τάξης" δεν είναι παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους ν΄ αναπτύξουν σχέσεις αγάπης και φιλίας μεταξύ τους
 
Του Γιάννη Παπακώστα

Η βασισμένη σε αληθινή ιστορία ταινία των Olivier Nakache και Eric Toledano, "INTOUCHABLES" (ΆΘΙΚΤΟΙ) που έχει ήδη ξεκινήσει να προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη κερδίζει άξια τις καλύτερες κριτικές του γαλλικού κινηματογράφου.

Πρόκειται για μια κωμωδία για όλες τις ηλικίες που εκτυλίσσεται με πρωταγωνιστές ένα πάμπλουτο αριστοκράτη που καταλήγει παραπληγικός από ατύχημα με ανεμόπτερο και το Σενεγαλέζο αποκλειστικό βοηθό του. Μεταξύ τους παρά τις διαφορετικές τους κουλτούρες αναπτύσσεται μια απρόσμενη φιλία. Στην πραγματικότητα και οι δύο έχουν ένα κοινό. Είναι περιθωριοποιημένοι από μια στερεοτυπική κοινωνία απ΄ όπου και προέκυψε και ο τίτλος της ταινίας.

Ο λευκός εκατομμυριούχος νοιώθει αποκλεισμένος λόγω της αναπηρίας του και απ΄ την άλλη ο έγχρωμος μετανάστης που έχει μεγαλώσει στα γκέτο, άνεργος και χωρίς θέληση να βρει δουλειά, είναι πια ανεπιθύμητος στο σπίτι της θείας του που τον φιλοξενούσε μέχρι τώρα. Ο τελευταίος βρίσκει την αγγελία για την ζήτηση αποκλειστικού βοηθού και πηγαίνει στη συνέντευξη με σκοπό όχι να προσληφθεί, απλά να του δώσουν ένα χαρτί ότι ζήτησε δουλειά αλλά δεν δεν προσλήφθηκε επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Με το χαρτί θα πήγαινε στον ΟΑΕΔ για να συνεχίσει να παίρνει το επίδομα ανεργίας. Ο ανάπηρος όμως θέλει να του δώσει μια ευκαιρία να εργαστεί αντί να ξαναγυρίσει στις παρέες του στο γκέτο. Έτσι θα του κάνει μια δελεαστική προσφορά....

Οι δύο χαρακτήρες φαίνεται συνέχεια ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Ο ένας απαισιόδοξος και εσωστρεφής λόγω των κινητικών του δυσκολιών, ο άλλος ενεργητικός και παρορμητικός. Ο ένας συχνά θλιμμένος και σκεπτικός, ο άλλος πλακατζής και "χύμα".

Για άλλη μια φορά μέσα από μια κωμωδία, περνούν ευχάριστα και κοινωνικά μηνύματα χωρίς να βαραίνει η ατμόσφαιρα του έργου ενώ παράλληλα η συνεχής πλοκή θα σας καθηλώσει.

Ο Harvey Weinstein, από τη διεύθυνση παραγωγής της ταινίας, απαντώντας -προεκλογικά- σε σχόλιο του ιδρυτή του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος "Εθνικό Μέτωπο" Ζαν-Μαρί Λεπέν ("Εύχομαι οι Γάλλοι να μην βρεθούν ποτέ στη θέση αυτού του παράλυτου ανθρώπου, να χρειάζονται βοήθεια από νεαρούς μετανάστες. Δεν πρέπει αυτή η ταινία να είναι παράδειγμα προς μίμηση.") είπε το εξής: "Δεν εκπλήσσομαι που ακούω μια τόσο αδιάλλακτη δήλωση από τον άνθρωπο που ίδρυσε και ήταν πρόεδρος του ακροδεξιού, ξενοφοβικού, ρατσιστικού κόμματος του "Εθνικού Μετώπου". Και τώρα η κόρη του, η Μαρίν Λεπέν, κατεβαίνει υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας και είναι τέταρτη στις δημοσκοπήσεις με 16% του λαού προθυμο να την ψηφίσει. Αυτό με φοβίζει και πιστεύω είναι σημαντικό να φωνάζουμε και να στεκόμαστε ενάντια στο Λεπέν και τις ιδέες του. Γι΄ αυτό είμαι περήφανος που φέρνω το THE INTOUCHABLES στο αμερικανικό κοινό. Η ταινία αυτή είναι βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, είναι κωμική, μια πολύ διασκεδαστική περιγραφή του πώς η απλή ανθρώπινη σύνδεση είναι υπεράνω κοινωνικο-οικονομικών, θρησκευτικών και φυλετικών διαχωρισμών."

Intouchables (2011)
Ηθοποιοί: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny
 
Πηγή: http://rednotebook.gr/details.php?id=5485

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου