Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Τα παιδιά με τα "διαφορετικά ονόματα"

Έλαβα στο προσωπικό μου mail μια επιστολή του Μεναχέμ-Μισέλ Ρ. που απευθύνεται στους συμμαθητές του στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης (τάξη του 1969) με αφορμή το αυριανό reunion της τάξης του. 
Το δημοσιεύω διότι πέρα από την τρυφερότητα που ξεχειλίζει, απεικονίζει την περιπέτεια του εβραϊσμού στην σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την προσωπική ιστορία των μαθητών με τα "διαφορετικά ονόματα" στα αποψιλωμένα από τον εβραϊκό πληθυσμό τους εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης


Αγαπητοι Συμμαθητες,Αγαπητοι παρευρισκομενοι στην σημερινη εκδηλωση

Ηταν Σεπτεμβριος του 63 οταν κατα την αναγνωση του καταλογου απο τον καθηγητη που μπηκε στην ταξη του 3ου Τμηματος της Α’ ταξης του Σχολειου μας  ακουστηκε αναμεσα σε 75 ονοματα και το ονομα ΜΕΝΑΧΕΜ..........του Μωυση και της Εσθηρ.
Ολα τα βλεμματα των 12 χρονων  μαθητων - ολοι σχεδον με  κοντα παντελονακια -επεσαν επανω μου να δουν, αυτον με το περιεργο στ’αυτια τους   ονομα, του συμμαθητη , που καθοτανε  στο πρωτο θρανιο αναμεσα στον Γιωργο και τον Αλκη.
Σε ολα τα επομενα 6 χρονια που ακολουθησαν μεχρι την αποφοιτηση το 69 ο Μεναχεμ ηταν ο Συμμαθητης με το ιδιαιτερο ονομα που εβγαινε –ο τυχερος....!!!!-στην ωρα των θρησκευτικων στην αυλη αλλα ισοτιμα το παλευε για την κατακτηση του κοσμου των γνωσεων αλλα και  γιατι ξεχωριζε-ισως-γιατι κουβαλουσε μια φωτογραφικη μηχανη  και αποθανατιζε στιγμες απο την κοινη μαθητικη ζωη.
Ανεκτιμητες φωτογραφιες,  οπως αποδειχτηκε ομως στο REUNION του 2008 μετα 39 χρονια απο την αποφοιτηση .......οταν μαζευτηκαμε ,ωριμοι αντρες πια και οικογενειαρχες  και αναμεσα μας ενας Υπουργος ,Καθηγητες Πανεπιστημιου ,Επιστημονες ,πετυχημενοι επιχειρηματιες, ελευθεροι επαγγελματιες καθε κλαδου,δημοσιοι λειτουργοι,  ολοι οσον επι το πλειστον,   με θετικη πορεια στην ζωη τους και θετικο προσημο στο εν γενει κοινωνικο γιγνεσθε αυτου του τοπου.
Μεγαλη ανηφορα να εισαι διαφορετικος εστω και στο ονομα.μεσα σε περιπου 200 συμμαθητες των 3ων τμηματων της  ταξης σου εστω κι αν κανενας δεν το καταλαβαινει.......
Το ιδιο  να συμβαινει μετα στον Στρατο αλλα   βεβαια κατοπιν  και μεσα στην Ελληνικη Κοινωνια.
Παντα ετοιμος να δινεις εξηγηση ...........γιατι αυτο το ονομα??? ...... απο που εισαι...... ????...
Kαι αφου εχεις υπηρετησει 28 μηνες στον Ελληνικο Στρατο, το τελειωτικο χτυπημα....!!!!Εισαι Ελληνας??? !!!
Αυτο απο μονο του μου  εδινε παντα  μια απιστευτη δυναμη για τον  ακαματο και με πεισμα βηματισμο   στην  ανηφορα της ζωης.
Παντα  ομως ετοιμος να υπερασπιστω και να δωσω εξηγησεις της οικογενειακης ιστοριας μου.
Της ιστοριας του ΕλληνοΕβραιου της Σαλονικης μας, που μετα 500 χρονια δημιουργικης  παρουσιας σ’αυτην την πολη εξωντοθηκε και εγινε σταχτη  απο τον ΝΑΖΙ  βαρβαρο κατακτητη στα κολαστηρια του θανατου των στρατοπεδων συγκεντρωσης και εξολοθρευσης της Πολωνιας κατα την διαρκεια του Β’ΠΠ.
Μαζι και των περισσοτερων απο τα  99  Εβραιοπουλα,  Μαθητων  αυτου του Ιστορικου Σχολειου .
Πιθανον  μαζι  τους και καποιος  μαθητης με το ονομα ΜΕΝΑΧΕΜ........

Αγαπητοι παρευρισκομενοι,πολιτες της Θεσσαλονικης,

Ειμαι πολυ  ευτυχης και συναισθηματικα φορτισμενος καθως γραφω αυτες τις λιγες γραμμες  που εστω και μετα τοσα πολλα χρονια  απο το αποτροπαιο εγκλημα μαθαινω  οτι το Σχολειο μου, με πρωτοβουλια των νεωτερων γενεων, που  απαλλαγμενων απο την ενοχη  σιωπη η ακομη και συνενοχη  των αντιστοιχων  εκεινων   της ζοφερας περιοδου  , μνημονευει τα παιδια του,τους μαθητες του, που σιγουρα αν ειχαν ζησει, η συμβολη τους στην πολι μας και στην ευρητερη ελληνικη κοινωνια θα ηταν απολυτα θετικη  και δημιουργικη οπως η μακραιωνη ιστορια της Διασπορας των Εβραιων ανα τον κοσμο εχει αποδειξει.
Ειθε αυτη η Ιστορια να γινη παραδειγμα προς αποφυγη ,ειδικοτερα , τις μερες μας που το τερας της Ξενοφοβιας  και του μισους κατα του διαφορετικου ξαναξυπνα  σε ολη την Ευρωπη αλλα ακομη  και στην πατριδα μας, την Ελλαδα,  βλεπουμε συμπατριωτες μας να συμπαρατασονται σε πολιτικο κομμα με Ναζιστικη Ιδεολογια.
Η Γνωση και διδασκαλια  της Πραγματικης Ιστοριας που ξεκινα απο τα θρανια των αιθουσων  αυτου του  Σχολειου  αλλα και  των απανταχου  εκπαιδευτικων ιδρυματων ειναι αυτη που θα αποτρεψει την επαναληψη των φρικτων εγκληματων, θυματα που υπηρξαν και   οι εβραιοι το θρησκευμα μαθητες του Ιστορικου  Β’ Γυμνασιου Αρρενων Θεσσαλονικης.

Αγαπημενοι μου Συναποφοιτοι,

Σημερα  ειμαι  πολυ περηφανος και συγκινημενος  που  μνημονευονται οι χαμενοι μαθητες και τιμαται το περασμα τους απο το Σχολειο μας  με αυτην την  σημειολογικη εκδηλωση  απο τον Συλλογο αποφοιτων ”ΙΚΤΙΝΟΣ’  στην ιδρυση του οποιου   η ταξη μου  πρωτοστατησε.

Σας Χαιρετω και σας ευχαριστω για την δικαιωση αυτη εκ μερους-ας μου επιτραπει - των παιδιων με τα “ διαφορετικα ονοματα”, που μορφωθηκαν απο τους πολυ αξιολογους καθηγητες που διαχρονικα  υπηρετησαν την παιδεια σ’αυτο το σχολειο,ζησανε την μαθητικη τους ζωη  στις ιδιες αιθουσες ,καθισανε  στα ιδια θρανια  οπως  κι εμεις ,  αλλα δυστυχως  το νημα της ζωης τους κοπηκε βιαια και  δεν ειχαν την ιδια τυχη με ολους εμας των μεταπολεμικων γενεων που αποφοιτησαμε απο το αγαπημενο μας ΔΕΥΤΕΡΟ.

Μεναχεμ-Μισελ Ρ.
ταξη 69/3ον τμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου